Zeeman Arie

Zeeman Arie

Zeeman Arie, die vol met spannende verhalen zit, is na een lange wereldreis aangekomen in de haven en Jan Klaassen rent er naartoe om zijn vriend weer te zien. Maar omdat hij niet zo goed oplet, rent hij pardoes heks Zwartknotje omver. En die is daar niet blij mee! Als Jan niet snel was weggerend, had ze hem van chagrijn in slaap getoverd!

Intussen is de zeeman al lang aan wal. Hij sjouwt een kist en als de nieuwsgierige heks die ziet, wil ze weten wat er in zit. Nou, die is voor tante Mien, van een aanbidder uit China. Hij zit vol dure dingen! Zeeman Arie heeft hem de halve aarde over gevaren! Dat had hij beter niet gezegd, want de heks is gék op dure dingen en tovert zeeman Arie ter plekke in slaap.  Zo, nu gaat ze die kist thuis uitpakken!

Jan merkt in de haven, dat zeeman Arie al de wal op is en gaat hem zoeken. Hé, daar zit hij nota bene midden op straat te slapen! Jan probeert de zeeman wakker te krijgen, want hij popelt om diens stoere verhalen te horen. Maar uit ‘Zeeman Arie’s snurklied’ blijkt, hoe slecht dat lukt. Telkens valt die zeeman weer in slaap, net als het spannend begint te worden! Dan geeft Jan het op. Hij zet de zeeman in een gemakkelijke stoel. Laat hij daar zijn roes maar uitslapen!

Maar dan komt de heks weer terug met de kist. Ze krijgt hem niet open, zelfs niet met toverkracht. Als Jan hoort, wat die heks gedaan heeft, wordt hij boos. Wil die lelijke heks eens snel de kist teruggeven! Maar dat wil ze helemaal niet! In plaats daarvan ligt Jan even later ook te knorren, naast zeeman Arie. Snel pikt de heks de sleutel van de slapende zeeman Arie af. Maar Plinkie, de leerlingclown, ziet dat en wil ingrijpen (pakt sleutel af!) Als de heks haar ook in slaap wil toveren, rent ze snel weg, met de heks erachteraan. En tenslotte eindigt ook Plinkie als slaper tegen wil en dank.

Dan klinkt in de verte het vrolijke “Tralalalala” van Plonkie, de clown. De heks houdt onmiddellijk haar handen voor haar oren: “Aah, vreselijk: liedjes!” Plonkie ziet drie slapende mensen en een heks en wil wel eens weten hoe dat allemaal zit. En de heks moet alles wel vertellen, want steeds, als ze wil zwijgen of Plonkie wil betoveren, begint Plonkie weer met een liedje. De wondere kracht van de muziek!

En zo komt alles goed, want Plonkie houdt pas met zingen, als de heks iedereen weer wakker heeft getoverd en alles heeft teruggegeven. Zeeman Arie gaat met de anderen snel de kist naar tante Mien brengen. En wat blijkt? Er zit maar één duur ding in de kist: een ring. En verder zit hij vol met slingers en ballonnen. Want tante Mien is jarig! De voetjes gaan dan ook van de vloer op ‘Plinkie’s dansliedje’.

Downloads:
speelschema
vellen voor in de poppenkast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.