De toverkroon

De toverkroon

Koning Gerardus is een machtig man. Want hij bezit een toverkroon! Als die op zijn hoofd staat moet je hem gehoorzamen, of je nu wilt of niet. Gelukkig is koning Gerardus een goede en rechtvaardige koning. Hij gebruikt zijn toverkracht alleen om goed te doen en zo is er vrede en welvaart in het land.

Op zekere avond wil de koning gaan slapen en geeft hij zijn kroon aan kroonbewaarder Warhoofd om hem goed te bewaken. Warhoofd is een topbewaker, als je ‘Warhoofd’s Waaklied’ mag geloven. Maar dat valt tegen. De koning is nog maar net weg of Warhoofd valt in slaap en Tinus de boef slaat zijn slag. En die heeft boze plannen met de kroon. Die gaat hem gebruiken om te pikken! Dat is nu eenmaal wat een boef doet! Dat wordt duidelijk in het ‘Raadselliedje’.

Als de koning de volgende morgen hoort, dat zijn kroon weg is, is hij boos en verdrietig tegelijk. De kroon moet terug, voordat er rampen gebeuren! Maar hoe doe je dat? Nou, Trees en Truus zullen dat varkentje wel eens even wassen! Want ‘Trees en Truus die weten raad!’. Maar binnen de kortste keren wordt duidelijk dat koning Gerardus niets aan die twee heeft.

Dan krijgt hij een geweldig idee. Hoe bestrijd je toverkracht? Met andere toverkracht natuurlijk! Hij stuurt de grote tovenaar Gran Canario op de boef af. Die kan toveren als de beste. Tenminste; als hij eerst aan zijn stinksok geroken heeft! De tovenaar heeft er alle vertrouwen in en zingt opgewekt ‘En hup!’ Maar hij heeft al zoveel getoverd dit jaar, dat hij nog maar drie toverspreuken over heeft. En die gebruikt hij onderweg voor het toveren van een banaan, het weer heel toveren van een kapotte brug en het wegtoveren van een gevaarlijke krokodil. Als hij bij de boef aangekomen is, is hij dus door zijn voorraadje toverspreuken heen. Tinus lacht hem dan ook vierkant uit en vertelt hem, dat hij morgen naar het kasteel zal komen en de toverkroon zal gebruiken om iedereen daar weg te sturen!

Als de koning dat hoort, is hij ten einde raad. Hij weet niet wat hij nog kan doen om die boef tegen te houden. Wanhopig zingt hij ‘Morgen komt de boef’. Maar dan komt Miesje, een mooi meisje met pretogen, naar de koning. Ze heeft een listig plannetje. Ze zal naar Tinus de boef toegaan en net doen of ze vreselijk verliefd op hem is. En als hij dan even niet oplet, zal ze de kroon terugpakken. De koning vindt het een schitterend plan en Miesje gaat op pad. Je raadt het al; Tinus tuint er mooi in! Zo komt de kroon weer terug bij koning Gerardus en loopt alles toch nog goed af. Dan is het feest en zingt ieder in het kasteel vrolijk het ‘Feestlied’ mee!

Downloads:
speelschema
vellen voor in de poppenkast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.